Yazar-Çevirmen Murat Belge, Adam yayınlarından 1982 yılında çıkan William Faulkner’in ‘Döşeğimde Ölürken’ romanında “ensest” sözcüğünü “kızılbaşlık” olarak çevirmesine tepkiler dinmiyor.

Yazar Taylan Kara’nın yazısına göre Murat Belge aslı “One of them had to ride backward because the state’s money had a face to each backside and a backside to each face, and they are riding on the state’s money which is incest” olan cümleyi şu şekilde çevirmiş:

“Birisinin öyle gitmesi gerek çünkü devletin parasının her yüze bir sırtı var, her sırta da bir yüzü ve onlar da devlet parasıyla trende gidiyorlar ki buna da kızılbaşlık denir.”

Yazar Taylan Kara X hesabından şunları yazdı:

“Türkiye’de düşünce dünyasında çok sıkı bir ilişkiler ağı var. Bazı insanlar ne yaparsa yapsın asla ama asla leke tutmuyor. O insanlara her şey serbest ve o insanlar ne yaparsa yapsın en küçük bir eleştiri yapmak dahi yasak. Bu dokunulmazların öyle fanatik bir mürit kitlesi ve öyle sıkı bir şebekesi var ki bu kitle gözlerinin önünde olan bir olayı kolayca inkar edip düşman gördüklerine her türlü iftirayı atabiliyor.”

Ancak kitabın 2021 yılındaki baskısında çeviri düzeltilip ‘ensest’ yazılmış.

Murat Belge’ye bir tepki de ünlü oyun yazarı Haluk Işık’tan geldi…

Murat Belge’nin Alevileğe korkunç bir saygısızlık yaptığına işaret eden Haluk Işık sosyal medya üzerinden şu mesajı paylaştı…

Tam yatacakken, yok uyuma Haluk diyenler!/

Murat Belge nam liboş serserinin, "ensest" denen aşağılıklığı "Kızılbaşlık" olarak çevirip, benim su içinde yirmi yılımı geçirdiğim ve tarzı hayat rotam olarak kabul eylediğim dostlarıma, köyüme ve onların aidiyet adresi olan Aleviliğe korkunç ve kabulü mümkünsüz saygısızlık ettiğini öğrendim. Okudum.

Ben bir Çınarlı Halkapınar çocuğuyum.

Ben bir Eşrefpaşa, Altıntaş delikanlısıyım.

Cemil Tugay'dan İZDOĞA şirketine bir atama daha! Cemil Tugay'dan İZDOĞA şirketine bir atama daha!

Ben yemişim akademisyenliğini, entelektüel duruşunu ve üstüme yapışmış onca bilmem neyi...

Bu aşağılıklara saydıracağım küfrün haddi hesabı olamaz.

Yalnızca şunu söylemek istiyorum:

Kaçıncı Muratlığa soyunmuş olan bu dallamanın belgesini, elbette iliştiririz uygun mahalline ve tez zamanda!

Yazıklar olsun!

Kaynak: Haber Merkezi