İstanbul, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde yeni bir döneme tanıklık etti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adayı Ekrem İmamoğlu, kentteki seçim yarışını kazanarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna 2. kez oturdu.

Rakibine fark attı

Seçim sonuçlarına göre, Ekrem İmamoğlu oyların yüzde 51,08’ini alarak rakiplerini geride bıraktı. AK Parti adayı Murat Kurum ise oyların yüzde 40,82’sini elde etti. 

Konuşmaları büyük destek gördü

İmamoğlu’nun seçim kampanyası, şeffaflık, hesap verebilirlik ve kapsayıcılık vurgusuyla öne çıkarken seçim sürecinde yaptığı konuşmalarda İstanbul’un çeşitli sorunlarına yenilikçi çözümler sunacağını ve kentin küresel bir cazibe merkezi olmasını sağlayacağını belirtti. İmamoğlu, ayrıca sosyal adalet ve eşitlik konularına da büyük önem verdiğini ifade etti.

İlk sözleri "umut ve değişim" üzerineydi

Seçim sonrası ilk açıklamasında İmamoğlu, “Bu zafer, sadece İstanbul için değil, tüm Türkiye için umut ve değişim rüzgarları estirecek” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi'nden 1 Mayıs tepkisi: "Taksim'i kapatmak anayasa aykırı, hak ihlalidir!" DEVA Partisi'nden 1 Mayıs tepkisi: "Taksim'i kapatmak anayasa aykırı, hak ihlalidir!"

İBB Kent Lokantaları projesi

İmamoğlu 2019'daki seçimlerin ardından önemli projelere imza attı. Bunlardan en dikkat çekenlerinin başında ise kent sakinlerine uygun fiyatlı ve sağlıklı yemek seçenekleri sunmak amacıyla kurulan İBB Kent Lokantaları’nın hayata geçmesi oldu. Bu lokantalar, öğrencilerin ve ihtiyaç sahiplerinin kaliteli yemeklere kolayca ulaşabilmesini hedeflerken İmamoğlu, “İstanbul’un bütün ilçelerinde kent lokantası açacağız. İhtiyaç olursa daha fazlasını hedefleyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Eleştiri eski bir siyasiden geldi

Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) eski lideri Besim Tibuk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) "Kent Lokantaları" projesini eleştirdi. Tibuk, "Fakir halkı doyuracağız diye görev edinirlerse belediyecilik çığırından çıkar" ifadelerini kullandı.

Sözleri tartışma konusu oldu

Katıldığı bir programda kritik açıklamalar yapan Besim Tibuk İBB'yi, "3 kap yemeği 40 liraya veriyorlarmış" sözleriyle hedef aldı. "Fakir fukarayı doyurmak bir devlet politikasıdır" diyen Tibuk, "11 adet Kent Lokantası açılmış. Ben, İstanbul Belediyesi'ne teklif ediyorum; kasap açsın ucuz et vermek için, bakkal açsın. Bütün bunları o yapsın abi, madem öyle. Belediyenin asli görevi, şehri değerli kılmaktır" şeklinde konuştu.

İmamoğlu cumhurbaşkanlığı provası mı yapıyor?

Besim Tibuk'un açıklamalarının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili birtakım iddialar ortaya atıldı. İmamoğlu’nun İstanbul’daki performansının ve liderlik yeteneklerinin gelecekte daha büyük bir makam olan cumhurbaşkanlığı için bir deneme alanı olarak görüldüğü ileri sürüldü.