izmir'e çöl tozu geldi

İzmir'e sis bulutu değil, Kuzey Afrika'dan rüzgarlarla taşınan çöl tozu bulutu çöktü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarısı sonrası kente ulaşan toz bulutu, görüş mesafesini önemli ölçüde azalttı ve hava kalitesini olumsuz etkiledi. Gece saatlerinde etkili olmaya başlayan çöl tozu bulutu, günün ilk ışıklarıyla birlikte daha da belirgin hale geldi. Vatandaşlar, kentin iki yakasını görmekte güçlük çekerken, adeta sisi andıran fakat görüş mesafesini önemli ölçüde azaltan toz bulutu havadan görüntülendi.

Hava kalitesi 'orta' seviyede

Sincan'da vatandaşların talebi üzerine ekipler tarafından çöp yığınları kaldırıldı! Sincan'da vatandaşların talebi üzerine ekipler tarafından çöp yığınları kaldırıldı!

Hava kalitesi 'orta' seviyede

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalite İzleme Ağı verilerine göre, çöl tozu bulutunun etkisiyle merkez ilçelerden Konak'ta hava kalitesi değeri 'iyi' olarak ölçülürken; Bayraklı, Balçova, Bornova, Buca, Karabağlar ve Karşıyaka ilçelerinde ise hava kalitesi 'orta' derece olarak kayıtlara geçti.

Uzmanlardan uyarı
Uzmanlar, çöl tozu bulutunun solunum yolu hastalıkları olanlar, yaşlılar ve çocuklar için risk oluşturabileceğini belirterek, bu grupların dışarı çıkarken maske takmalarını ve pencerelerini kapalı tutmalarını tavsiye etti.

Çöl tozu nedir?

Çöl tozu, Sahra Çölü gibi kurak ve tozlu bölgelerden rüzgarla taşınan küçük toprak parçacıklarından oluşur. Bu parçacıklar, insan sağlığı için zararlı olabilecek kimyasallar ve ağır metaller içerebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ