Kırıkkale'de bir üniversite öğrencisi, araştırma görevlisi rehberliğinde bozuk yolları tespit etmek için yapay zeka destekli, kameralı bir cihaz geliştirdi.

Kırıkkale Yeni Proje

Whatsapp artık internetsiz mi kullanılacak ? Whatsapp'a gelecek yeni özellik hakkında ne biliniyor ? Whatsapp artık internetsiz mi kullanılacak ? Whatsapp'a gelecek yeni özellik hakkında ne biliniyor ?

TÜBİTAK'tan destek aldı

Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Zeynep Demirtaş'ın, araştırma görevlisi Mustafa Yurdakul'un rehberliğinde geliştirdiği "GPS Tabanlı Yol Yüzey Bozukluğu Tespit Cihazı" adlı proje, TÜBİTAK'ın "2209 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri" programı altında 1 yıl boyunca desteklendi. Çalışmalar çerçevesinde, içine mini bilgisayar ve iki kamera entegre edilen bir cihaz tasarlandı. Proje, cihazın kamu araçlarına takılmasıyla yollardaki bozuklukların tespit edilmesini ve bu verilerin yapay zeka ile işlenerek konum bilgisinin yerel yönetimlere iletilmesini amaçlamaktadır. Böylelikle, yol güvenliğinin artırılması, trafik kazalarının önlenmesi ve bakım maliyetlerinin azaltılması hedeflenmektedir. 

"Çalışmanın ulaşım sektöründe ilerleme sağlayacağına inanıyorum"

Yollardaki bozulmaların hızlı tespiti ve gerekli müdahalenin gerçekleştirilmesi için bu projeye başladığını belirten Demirtaş, ''Yollardaki bozulmaların zamanında tespit edilerek onarılması hem sürücüler hem de yayalar için önem arz etmekte. Bu nedenle projenin hedefine ulaşmasında güçlü bir adım olacağına inanıyoruz. Projeyle yol güvenliğini artırarak trafik kazalarını önlemeyi ve bakım maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyoruz. Yürüttüğümüz çalışmanın ulaşım sektöründe ilerleme sağlayacağına inanıyorum." dedi ve ekledi, "Bu cihaz, kamu araçlarına monte edilerek kaydedilen görüntülerdeki yol bozukluklar mini bilgisayar yardımıyla tespit edilecek. Ardından GPS ile konum bilgisi dahil edilerek yerel yönetimlere iletilecektir. Yerel yönetim tarafında ise ara yüzden ekipler hızlıca ilgili nokta ve bölgelere ulaşarak sorunu çözecektir." Demirtaş, kendi veri tabanlarına gelen bilgileri yerel yönetimlerle paylaşacaklarını belirtti ve süreçteki katkılarından dolayı proje danışmanı Mustafa Yurdakul'a teşekkürlerini iletti. Konuyla ilgili Yurdakul, projenin hedefinin yollardaki bozuklukların yapay zeka kullanılarak tespit edilip, gerçek zamanlı olarak yerel yönetimlerle paylaşılması olduğunu söyledi.

Kaynak: AA