Televizyon ekranlarının evlerin tek eğlencesi olduğu dönemlerde siyasi parti liderlerinin tartışmaları milyonları ekran başına kilitlerdi. Turgut Özal’ın Süleyman Demirel’le, Tansu Çiller’in Mesut Yılmaz’la söz düellosu siyasetin yönünü belirler, lideri oldukları partinin geleceğini beyaz ekran önünde verdikleri sınavlar şekillendirirdi. Adı konmamış bu geleneğe son nokta 2002’de Uğur Dündar’ın moderatörlüğündeki bir tartışma programı sonrasında konuldu.

Recep Tayyip Erdoğan ve Deniz Baykal

O dönemde siyasi yasaklı olan Recep Tayyip Erdoğan’la CHP lideri Deniz Baykal’ın kapışmasını her iki liderin siyasi geleceğini şekillendirdi. Ancak siyasi tarih açısından bu programın asıl özelliği, ‘münazara’ geleneğine uzun, çok uzun bir süre ara verilmesine neden olmasıydı. AK Parti’nin 3 Kasım 2002’de tek başına iktidar olmasının ardından beyaz ekran önünde liderler değil, onların adına söz alan ya da aldığı izlenimi veren figürlerin sesi duyulmaya başlandı.

Yeni hasat sezonunu tedbirleri alındı | TMO yeni hasat sezonuna hazır Yeni hasat sezonunu tedbirleri alındı | TMO yeni hasat sezonuna hazır

Ekrem İmamoğlu- Binali Yıldırım kapışmasına kadar…

2019’da Ekrem İmamoğlu’nun az bir oy farkıyla bile olsa kazandığı ancak ardından zarfa giren oylardan sadece büyükşehirle ilgili olanında şaibe var denilerek iptal edilen İstanbul Büyükşehir seçimi sonrası iki güçlü aday yeniden ekran önünde kozlarını paylaşmaya karar verdi. 17 yıllık ekran yasağının sona erdiği münazara geleneğinde Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım 16 Haziran 2019 akşamı İsmail Küçükkaya’nın moderatörlüğünde bir araya geldi.

2024 seçimlerinde ilk kapışma Eskişehir’den…

İYİ Parti’den Eskişehir milletvekili seçilip daha sonra istifa eden ve AK Parti’den Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne başkan adayı gösterilen Nebi Hatipoğlu’nun 9 Ocak 2024’te konuk olduğu TV100 ekranlarından yaptığı ‘düello’ çağrısına CHP Eskişehir Büyükşehir adayı Ayşe Ünlüce’den olumlu yanıt geldi. İki isim önümüzdeki hafta TV100’de Gürkan Hacır’ın moderatörlüğünde karşı karşıya gelecek. İki ismin 12 Şubat pazartesi günü televizyon tartışmasına katılması bekleniyor.

Hamza Dağ ve Cemil Tugay kapılması yaşanır mı?

Eskişehir adaylarının açmak üzere olduğu kapıdan başka giren olur mu henüz belli değil. Beyaz ekran kapışması siyasetçilerin konuya hakimliği, beden dili, ve en önemlisi rakibine karşı üstünlük kurup kuramadığını göstermesi bakımından önemli. İzmir’de yarışıjn en güçlü adayları olarak görülen AK Parti Büyükşehir Adayı Hamza Dağ’la, CHP’nin Büyükşehir Adayı Cemil Tugay’ın kameralar önünde düellosuna şahit olacak mıyız? Bu konuda ilk düello çağrısı kimden gelecek? Ulusal bir ekran mı, yoksa yerel bir ekran mı tercih edilecek? Bu konuların cevabını öğrenmek için bir süre daha beklemek zorunda kalacağız gibi görünüyor.

Kaynak: Haber Merkezi