Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, otizmli bireyler ve aileleri için "Bireysel Sosyal Hizmet Danışmanlığı Modeli"ni hayata geçireceklerini açıkladı.

Şok eden gelişme: Hepimizin bildiği o markanın maden suyunda dışkıya rastlandı! Tek tek imha ediliyor! Şok eden gelişme: Hepimizin bildiği o markanın maden suyunda dışkıya rastlandı! Tek tek imha ediliyor!

Model kapsamında, Bakanlığa başvuran her otizmli çocuğu olan aileye bir sosyal hizmet danışmanı görevlendirilecek. Danışmanlar, ailelere otizmle ilgili bilgi ve destek sağlayacak, ihtiyaç duydukları sosyal ve ekonomik yardımlara ulaşmalarına yardımcı olacak. Bakan Göktaş, modelin detaylarını Afyonkarahisar'da düzenlenen "Otizmli Bireyler ve Aileleri İçin Bireysel Sosyal Hizmet Danışmanlığı Tanıtım Toplantısı"nda açıkladı.

Bakan Göktaş'ın açıklamalarından satırbaşları:

Otizmli bireylerin ve ailelerinin her türlü yaşam ihtiyacının yanı sıra ekonomik ve sosyal desteklerle hayata aktif katılımlarına destek oluyoruz. Otizmli bireyler tanı aldıktan sonra kendilerine ve ailelerine destek olmak için "Bireysel Sosyal Hizmet Danışmanlığı Modeli"ni hayata geçiriyoruz. Danışmanlarımız her aileye, ihtiyaçları doğrultusunda belirli aralıklarla takibini yapmak üzere bir çalışma planı oluşturacak. Ailelerimize otizmle ilgili doğru ve geçerliliği ispatlanmış bilgiler sunacağız. Otizmli bireylerin ihtiyaçları ve sunulan hizmetler konusunda ailelerimizi bilgilendireceğiz Ailelerimize psikososyal destek hizmeti vereceğiz. Gerektiğinde ailelerin ekonomik olarak desteklenmesi için sosyal yardım araçlarımızı devreye sokacağız. Kurumlar arası işbirliği halinde bu hizmeti sizlere sunacağız.

Otizim Ulusal Eylem Planı 

Bakan Göktaş ayrıca şunları söyledi: "Etkili müdahale hizmetlerine ne kadar erken başlanırsa otizmli bireyin gelişimsel ilerleme kaydetme olasılığının o kadar fazla olduğunu biliyoruz. 2023 yılında otizm yaygınlığı oranının her 36 çocukta 1 olacak şekilde gözlemlendiğini dile getirerek, "Bu artış hızı, bizlere otizmli bireyler ve ailelerine yönelik sosyal hizmetlerde geliştirdiğimiz politikaların ne kadar önemli ve yerinde olduğunu bir kez daha ispat etmiştir." Otizm Spektrumlu Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı kapsamında faaliyetlerini sürdürdüklerini aktaran Göktaş, erken tanı ve müdahale için programlar oluşturduklarını, özel eğitim sistemini güçlendirdiklerini ve bakım hizmetlerini geliştirdiklerini söyledi. Ailelerin hayatını kolaylaştırmak için yeni modelleri uygulamaya koymaya devam edeceklerini de anlatan Göktaş, "Toplumun her bir ferdinin hiçbir ayrım gözetmeden hayatın her alanında yer almalarının ülkemizin kalkınmasında ve gelişmesinde önemli katkıları olduğuna inanıyoruz. Engellilerin, hayatın her alanında aktif rol almaları için devrim niteliğinde politikaları hayata geçirdiklerini belirten Göktaş, "Elde ettiğimiz kazanımlarla bugün engellilerimizin farklı alanlarda gösterdiği başarılarla gurur duyuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda her birine destek olmaya devam edeceğiz." Bakan Göktaş, toplantı öncesi otizmli çocuklarla Otizm Farkındalık Etkinliği kapsamında beyaz bir beze el basma etkinliğini de gerçekleştirdi. (HABER MERKEZİ) 

Editör: Erkan Doğan