Pazartesi gününden itibaren Sahra Çölü'nden Türkiye'ye doğru hareket eden dev bir toz bulutu, ülkeyi etkisi altına alacak. Uzmanlar, toz fırtınasının 3 hafta boyunca etkili olabileceğini ve solunum yolu rahatsızlıkları bulunanlar için risk oluşturabileceğini uyarıyor.

Tarihi güzellikleri ve dağlarıyla ünlü şehir: Van'da hangi dağlar var? Tarihi güzellikleri ve dağlarıyla ünlü şehir: Van'da hangi dağlar var?

Toz Bulutu Pazartesi'den İtibaren Etkili Olacak

Toz Bulutu Pazartesi'den İtibaren Etkili Olacak
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Sahra Çölü'nden gelen toz bulutu pazartesi günü Türkiye'ye ulaşacak. Toz bulutunun Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerini etkilemesi bekleniyor.

Uzmanlardan Maske Uyarısı

Uzmanlardan Maske Uyarısı

Toz fırtınasının solunum yolu rahatsızlıkları, kalp hastalıkları ve alerjisi olanlar için risk oluşturabileceğini belirten uzmanlar, bu kişilere 3 hafta boyunca partikül tutucu maske veya normal maske kullanmaları tavsiyesinde bulundu.

Toz Fırtınasının Etkileri
Toz fırtınasının görüş mesafesinde azalmaya, hava kalitesinde bozulmaya ve çamur şeklinde yağışlara neden olabileceği belirtiliyor. Toz bulutunun ayrıca araç ve binalarda da kirlenmeye yol açması bekleniyor. Yetkililer, vatandaşları toz fırtınası sırasında pencere ve kapıları kapalı tutmaları, dışarı çıkarken maske takmaları ve araçlarını garajda park etmeleri konusunda uyardı.

Toz Fırtınası nedir?
Genellikle yaz aylarında oluşan kum fırtınasının toz fırtınasından farkı yerden ince kum taneciklerinin kalkmasıdır ve genellikle çöl gibi veya çöle yakın yerleşim yerlerinde görülse de bazı durumlarda yarı kurak iklimlerde de görülür. Toz fırtınası ise daha ufak zerrelerin şehirlerin üzerine ulaşması şeklinde tanımlanabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ