Öncelikle, İngiltere'deki yasak, 15 yaşına gelen çocukların hayatları boyunca sigara alımını engelleyecek şekilde tasarlanmıştır. İskoçya ve Kuzey İrlanda'nın da benzer tedbirleri uygulaması bekleniyor. Mevcut yasalarla İngiltere'de 18 yaşın üzerindeki kişilere tütün ürünleri satılıyor ancak yeni yasa, bu sınırı her yıl bir yıl artırarak herkesin tütün ürünleri satın almasını engelleyecek.

Sigara1

Dünya genelinde, 151 ülkede halka açık kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan yasalar bulunuyor. Bu yasaların, yaklaşık olarak dünya nüfusunun yüzde 70'ini pasif içicilikten koruduğu tahmin ediliyor. Örneğin, 2004 yılında İrlanda, halka açık yerlerde sigara içmeyi yasaklayan dünyadaki ilk ülke oldu ve bu uygulama Avrupa Birliği'ndeki diğer ülkelerde de benimsendi.

Yakın tarihin en karanlık ismi: Adolf Hitler kimdir? Yakın tarihin en karanlık ismi: Adolf Hitler kimdir?

Sigara2

İngiltere Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırma Kurumu'nun 21 ülkedeki sigara yasaklarının etkilerini incelemesi, sigara yasaklarının kalp krizi, felç, bronşit ve astım gibi sağlık sorunlarının azalmasına katkı sağladığını gösteriyor. Örneğin, İngiltere'de 2007'de kapalı alanlarda sigara içme yasağının yürürlüğe girmesinden sonra kalp krizi nedeniyle hastaneye yatışların sayısında ciddi bir azalma yaşandı.

Sigara3

Ayrıca, İngiltere'de sigara yasağıyla birlikte sigara içenlerin oranında da belirgin bir düşüş görüldü. 2006 yılında İngiltere'de sigara içen yetişkinlerin oranı yüzde 22 iken, 2023 yılına gelindiğinde bu oran yüzde 14'e geriledi. Dünya genelinde, son 15 yılda sigara yasaları sayesinde yaklaşık 300 milyon daha az sigara içicisi olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: BBC