Türk Lirası'nı değerlendirmek isteyen yatırımcılar için mevduat faizlerindeki artış ve stopaj avantajı önemli bir fırsat sunmuştu. Ancak, Türk Lirası mevduatları için uygulanan gelir vergisi stopaj düzenlemesi için son tarih olan 30 Nisan yaklaşıyor. Eğer düzenleme süresi uzatılmazsa, stopaj oranı yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkacak. 30 Nisan'a kadar parasının vadesini yenileyenler yüzde 5'lik stopaj oranından faydalanabilecek, böylece faiz getirisinde avantaj elde edebilecekler. Ancak, stopaj avantajının devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Meclis'te sunum yapacak Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Meclis'te sunum yapacak

Bir bankada 100 bin lirayı bir aylık vadeli mevduata yatıran bir kişi, yıllık yüzde 55 oranında faiz alıyorsa, faiz geliri 4 bin 583 lira oluyor. Yüzde 5 stopaj uygulandığında bu gelirin sadece 229 lirası kesilirken, yüzde 15'e çıkarsa 687 lira kesilecek, dolayısıyla net faiz geliri azalacak. Bu durumda, mevduat faiz oranlarını bir miktar daha artırarak yatırımcıları cezbetme eğilimi olabilir. Ancak, politika faizi ile mevduat faizi arasındaki makasın açılması, kredi faizlerini olumsuz etkileyebilir.

Milliyet'te yer alan habere göre, yatırımcılar stopaj avantajının devam etmesini bekliyor ve bu nedenle mevduatlarını yenilemek için acele ediyorlar.

Kaynak: Haber Merkezi