ABD kaynaklarına göre, İran'ın İsrail'le yaşanacak bir çatışmaya ilişkin Washington yönetimine birkaç Arap ülkesi aracılığıyla bu hafta başında mesaj yolladığı söylendi.

İran ABD üslerini hedef alacak

Yetkililer, İran'ın Arap ülkeleri aracılığıyla yaptığı uyarının, İsrail'e yönelik misilleme saldırısının ardından ABD'nin devreye girmesi durumunda bölgedeki ABD üslerinin hedef alınacağı yönünde olduğunu aktardı.

ABD'ye "Bizimle uğraşmayın" çağrısı

Alınan bilgilere göre İran, "Bize saldıran güçlere saldıracağız, bu yüzden bizimle uğraşmayın biz de sizinle uğraşmayacağız" diyerek ABD yönetimini uyardı. İran'ın ABD yönetimine ilettiği mesajın net olmadığını belirten söz konusu yetkili, Washington'daki istihbarat yetkililerinin değerlendirmesinin İsrail'in yapacağı bir karşı saldırıya ABD'nin katılması durumunda bölgedeki üslerinin hedef alınabileceği yönünde olduğunu kaydetti.

Tepki çok büyük olmayacak

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın İngiliz, Alman ve Avustralyalı mevkidaşları ile yaptığı görüşmelerde, Tahran yönetiminin bölgesel bir gerilime yol açmayacak sınırlı bir tepkiyi hedeflediğinin sinyalini verdiği ileri sürüldü. ABD basını, İran'ın 1 Nisan'da Suriye'deki konsolosluk binasını vuran İsrail'e karşı bugün veya en geç yarına kadar karşılık vermeye hazırlandığı kaydedilmişti.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT'nin Küresel Rolüne Dikkat Çekti İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT'nin Küresel Rolüne Dikkat Çekti

ABD İsrail'in arkasında

ABD Başkanı Joe Biden, tehdidin ardından Tahran’a, "Biz kendimizi İsrail'in savunmasına adadık. İsrail'i destekleyeceğiz. İsrail'in savunulmasına yardımcı olacağız ve İran başarılı olamayacak” diyerek İsrail'in arkasında olduğunu bir kez daha vurguladı.

İncirlik Hava Üssü kritik öneme sahip

Türkiye ve ABD arasındaki İncirlik Üssü’nün kullanımı konusu, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemli bir parçasıdır. İncirlik Üssü, Türkiye’ye ait olmakla birlikte NATO standartlarında ve NATO operasyonlarında kullanılan, ABD ordusunun çok yakından tanıdığı bir üs.

İncirlik'i kullanacak mı?

ABD’nin İncirlik Üssü’nü kullanması, Türkiye’nin iznine bağlıdır. Türkiye, İncirlik’in ABD üssü olmadığını belirterek ‘ABD ordusunun üssü operasyonel amaçlı kullanamayacağını’ vurguluyor. Ancak, geçmişte Türkiye’nin ABD’ye İncirlik Üssü’nü kullanma izni verdiği durumlar da olmuştur.

2015'teki olay akıllara geldi

Örneğin, 2015 yılında Türkiye, ABD’nin IŞİD’e karşı hava operasyonlarında İncirlik’i kullanma izni vermişti. Ancak, bu iznin sadece ABD uçaklarını mı içerdiği, koalisyonun diğer uçaklarını da kapsayıp kapsamadığı net değil.

Kaynak: Haber Merkezi