Son Mühür Tv’de yayınlanan Erdoğan Gezer ile Kum Saati programının bu haftaki konuğu U17 Üç Bant Bilardo Türkiye Şampiyonu Remzi Akça oldu. Akça, bilardo sporu hakkında detaylar verirken, ‘Dünyadan kopup sadece masaya odaklanmak gerekiyor’ dedi.

‘Aklımı düşüncelerimi masaya yansıtmaya çalışıyorum’

‘Aklımı düşüncelerimi masaya yansıtmaya çalışıyorum’

Remzi Akça, bilardonun kendisini çok mutlu ettiğini belirtirken, beyin ve fiziksel olarak rahatlatıcı bir spor olduğunu söyledi. Akça, ‘Ruhu dinlendirir bilardo oynamak. Dünyadan uzak tutup sadece o masa içerisinde olursunuz. Aklımı düşüncelerimi masaya yansıtmaya çalışıyorum’ dedi.

Remzi Akça Türkiye’deki şampiyona sürecinden bahsetti. Akça, ‘İzmir’de önce ilde başarı etmen gerekir sonra da Türkiye Şampiyonasına gidersiniz ama bizde öyle değil. Ben kendi salonumda antrenman yaptım antrenörlerimle çalıştım birkaç sefer gittim şampiyonaya ama başarı elde edemedim. Sonrasında hırs yaptım ve başardım. Şampiyonada 22-23 sporcu ile karşılaştım. İlk başta grup usulü olarak başlıyor. 3’er kişilik gruplarla sonrasında eleme usulü oluyor.

‘Maç sırasında kafandaki atışı masaya yansıtman gerekiyor’

Amerikan bilardoda matematik isteyen bir spor. Hatta dünya üzerinde 3 banttan daha fazla oyuncusu olan bir spor. Türkiye’de çok fazla yok. 3 bant bilardo daha az izlenen bir bilardo ama kitlesi gayet kaliteli nezih insanlar.

Maç sırasında kafandaki atışı masaya yansıtman gerekiyor. Dünyadan kopup sadece masaya odaklanmak gerekiyor’ dedi.

‘Semih Saygıner bir marka’

Bilardo denilince Semih Saygıner’in akla geldiğini söyleyen Remzi Akça ‘Semih Saygıner bilardonun Türkiye’de federasyon olmasını sağlayan biridir. Dünyada sayıl ve herkesin usta dediği kişidir. Kendine has vuruşu vardır. Semih Saygıner bir marka’ ifadelerini kullandı.

Üç bant bilardo nedir ?

Üç bant bilardo nedir ?

Türkiye Şampiyonu Remzi Akça üç bant şampiyonu hakkında bilgi verdi. Akça, ‘Üç bant bilardo bir bağımlılık gibi. İnsanlar oynamaya başladıktan sonra evlerine alıp oynamaya başlıyorlar ve daha da yaygınlaşmalı. Hem beyni hem de fiziki yoran bir alan. Fiziksel anlamda bir yorgunluğu olmadığı görülse de bir masa esnasında 5-6 bin adım atıyorsunuz. Masa etrafında atış halindeyken efor sarf ediyorsunuz. Beyinsel anlamda dünyanın en zor sporlarından bir tanesi. Diomand hesabı dediğimiz bir hesap vardır ve temeldir. Bunun haricinde birçok nokta vardır’ şeklinde konuştu.

Bilardoyu oluşturan parçalar nelerdir ve ne işe yararlar ?

Remzi Akça bilardo parçalarını programa getirdiği ekipmanları üzerinden tanıttı. Remzi Akça, ‘Istaka iki parça. Dip kısmı abanoz ya da kanada akça ağacından yapılır. Üstünde radyal bağlantıları dediğimiz şey var. Dip biraz daha ağırlaştırmaya ya da sıkılaştırmaya yarar. Radyal bağlantı şu an dünya üzerinde en çok olan bağlantılardan bir tanesi. Türkiye’de kullanılan tüm ıstakalar neredeyse radyaldir.

Şaftlar normalde ağaç olur benim karbon şaft. Ucundaki sarı kısma fiber deriz. Şaft ile ucu ayıran yerdir. En uçtaki kısım uç. Her oyuncunun kendine has ucu var. Bir nevi futboldaki krampon gibi. Medium uç var orta sertlikte, hard uç çok sert. Oyunu sert bir oyuncu medium kullanır. Ben medium kullanıyorum.

Yumuşak oyuncu yumuşak oynar falso kullanır, sert oyuncu daha hızlı oynar biraz da küt vurur topa. Bilardoda sporcunun kol kasıyla hiçbir alakası yok tamamen teknik. Üst kol hiç çalışmaması lazım alt kolun çalışması lazım.

Bir yere kadar teknik vs. olur ama bir yerden sonra oyuncu kendi yorumunu masaya katması lazım. Eğer katamazsa bir noktaya gelir ve durur. Tüm kombinasyonlar bilinen kombinasyonlar bende ama benim yorumum falsoda ya da top kalınlığında oluyor.

Cleveland Cavs - Orlando maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Cleveland Cavs - Orlando maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda?

Topların markaları farklı ama boyutları aynıdır. Kendilerine has özellikleri vardır.

Topu dörde bölüyoruz, bir yarısı var ve dört kalınlık. Yani bir bölgeden bir bölgeye atış yaptığınızda ulaştırırsınız. Yüzde 50’si 4 kalınlık olur, yüzde 25’i iki kalınlık olur. Falsolar saat yönünde olarak belirlenir. Topun her vurduğun noktada farklı yerlere gider.

Masanın bantı özel bir malzeme. Masa mermerden oluşuyor. Üstünde çuha adını verdiğimiz bir bez var. Bu çuha üzerinde bantlara çarptıkça aslında bantın yüksekliği önemli. Masa ısınmaz bantın zemini ısınır. Farklı masaların farklı özellikleri var. Masaların da markaları var aslında. Şampiyonada Türkiye’de tek bir masa var, dünyada standart değil ama her bölgenin kendi masası var

Tebeşir’e falso deriz. Bunun nedeni falso verirken çıtlamasın diyedir. Kaydığı zaman vuruş biter. Kaymaması için atıştan önce tebeşirimizi süreriz ve vururuz. Her atışta tebeşir süreriz.

Eldiven ıstakanın daha rahat gidebilmesi ve kayabilmesi içindir. Eldivensiz oynayan da vardır. Kişisel tercihtir. Çoğu kişi kullanır çünkü ıstaka daha rahat gidip gelir.

Ucun kenarları bazen deforme olabilir ve ucu yakmak için bir aparat vardır. Uc düzelmiş oluyor. Uç şekillendirme takozu da ucu şekillendirir, tüylendirir ki çıt daha iyi olsun’ ifadelerini kullandı.

Bilardo kuralları nelerdir ?

Bilardo kuralları nelerdir ?

Şampiyon Remzi Akça bilardo sporunun kurallarını anlatırken şu ifadeleri kullandı:

‘40 saniye atış süresi var. İki time out hakkı var. Yani iki tane 40 saniyeyi geçirme hakkın var. Bu iki hakkın dolduktan sonra toplar alınır, açılışa konur ve rakibe geçer.  Maçı atış olarak oynuyoruz. Biz Türkiye’de gençler kategorisinde 45 ıstaka olarak oynuyoruz. Yani 45 hakkımız var ve 30 sayı sınırı var. Dolmadığında kim öndeyse o kazanır. Maçın vakti oyuncuya bağlı. Benim bir ıstakada 11 sayı çekme rekorum var.

3 bant dediğimiz sporda, 3 topumuz var. Beyaz 1. Oyuncu sarı 2. Oyuncu olarak geçer. Kırmızı top atış topu değildir, masanın etrafında bulunan toptur. 1. Oyuncu beyaz topla açar her zaman. Maçtan önce bir bant atışı yapılır, onun sonucunda topu banta en yakın olan kişi beyaz topu alır. Orada da bir rekabet var aslında. 3 bant ise en az 3 banta değip kırmızıya ulaşmam lazım. Bu bir sayı olur. Fizikteki momentum tamamıyla bilardo ile alakalıdır.’

Türkiye, bu sporda hangi konumda ?

Remzi Akça bilardoda Türkiye olarak dünyada çok önemli bir konumda olduğumuzu ifade ederken şunları söyledi:

‘Türkiye gençler olarak ya da dünya olarak her zaman başarı alan bir ülke’

‘Dünyada en iyi sürekli değişen bir şey. Bilardoda senede 4 etap oluyor. 4 tane dünya kupası yapılıyor bu etaplarda en çok puanı alan sporcu dünya şampiyonu oluyor. İlk 10’da Semih Saygıner ve Tayfun Taşdemir var. Türkiye gençler olarak ya da dünya olarak her zaman başarı alan bir ülke.  Çok destek lazım, şu an dünya ve Avrupa’da gençleri domine etmiş durumdayız.

Federasyon destek veriyor, sahip çıkıyor malzeme anlamında. Bilardo malzemeleri diğer sporlara göre biraz daha pahalı. Özellikle karbon şaft daha pahalı. Kişisel tercihlere göre değişiyor tabi.

Gözden çok duruş ve tutuş önemlidir. Duruşun net olursa, vuruşun net olur. Duruşta bozukluk olursa vuruşta da bozukluk olur. O duruşun bir eğitimi var. Kademe kademe antrenörlerimiz vardır. Duruşu, tutuşu gösterir. Daha sonrası sporcuya kalır.

‘Bilardo sürekli antrenman isteyen bir şey ‘

‘Bilardo sürekli antrenman isteyen bir şey’ diyen Remzi Akça, ‘İyi ki tanıştım diyorum bilardoyla. Bu zamana kadar yaptığım en güzel sporlardan olabilir. Yapmadan önce ön yargılıydım ama öğrenmeye başladıktan sonra çok zevkli bir spor olduğunu gördüm. 3 sene önce başladım bilardoya. İlk başladığım dönemlerde 3 bant bilardo olduğunu bilmiyordum. Sadece Amerikan bilardosu biliyordum. Salona ilk geldiğimde gördüm 3 bant ve çalışarak buraları gördüm. Kendimi geliştirip dünyada bilardoda en iyi oyuncular arasına girmek istiyorum. Bilardoyu her yaş gurubu herkes oynayabilir’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ