20. Ankara kitap fuarı kapılarını açtı: Kitapseverleri unutulmaz bir deneyim bekliyor! 20. Ankara kitap fuarı kapılarını açtı: Kitapseverleri unutulmaz bir deneyim bekliyor!

Saadet-Gelecek Partisi Grubu İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, 2023-2024 eğitim-öğretim dönemi başında yine öğrencilerin ve ailelerinin korkusu haline gelen barınma sorununu meclise taşıdı. Milletvekili Bilici; “yüksek öğrenime devam eden ve yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin yurt sorunu AK Parti iktidarı tarafından görmezden geliniyor. Hükümet, öğrencilerin bu haklı ve masum talebine şiddet ve baskıyla cevap veriyor. Milyonlarca üniversite öğrencisinin olduğu ülkemizde, yurt sorunu büyük bir krize dönüşmüşken ilgili bakanlık kapasite bakımından Avrupa’da birinciyiz diye açıklama yaparak milletin aklıyla alay ediyor. İktidar mensupları çevresine bakarak, tüm vatandaşları mutlu, bir eli yağda, bir eli balda zannediyor. Seçimlerde istediğini alan AK Parti, seçimlerden sonra milletten iyice uzaklaştı, yaşanan sıkıntıları inkâr ediyor, vatandaşın sitemini nankörlük olarak değerlendiriyor. Türkiye’de yüksek enflasyon ve zamlar ile birlikte yokluk ve yoksulluk her gün artıyor, vatandaşın alım gücü hızla düşüyor. Bu şartlarda öğrenci okutmanın maliyeti çok yükselmiş durumda, öğrenci ve aileler çaresizce devletten bir çözüm bekliyor dedi.”

Milletvekili Bilici açıklamasının devamında; “2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre; ülkemiz genelinde faaliyet gösteren üniversiteler ile ilgili istatistikler incelendiğinde Türkiye’de toplam 208 Yükseköğretim kurumunda toplam 6.950.142 öğrenci bulunmaktadır. 2023-2024 eğitim öğretim döneminde kayıt yaptıracak öğrencilerle birlikte bu sayının daha artması beklenmektedir. Ancak barınma sorunu nedeniyle öğrenciler ve aileleri çok ciddi sıkıntılar yaşamakta olup, maalesef her yıl bu kaygı ve endişe giderek artmaktadır. Yurt başvurusu olumsuz sonuçlanan milyonlarca öğrenci, özellikle kız öğrenciler özel yurtlara yönelmek mecburiyetinde kalmaktadır. Maalesef bütçesine uygun olmadığı veya yüksek fiyatlar nedeniyle buralara da kayıt yaptıramamaktadır.  Devlet ve özel yurtlardan umudunu kesen öğrenciler bu defa da alternatif olarak ev kiralamak zorunda bırakılmaktadır. Ancak yanlış ekonomik politikalar sonucu oluşan yüksek enflasyon ve kötü piyasa koşulları nedeniyle fahiş şekilde artan kiralara da güç yetirmek mümkün olmamaktadır. Barınma sorunu nedeniyle binlerce öğrenci ya hallerinden vaz geçmekte ya da okulu bırakmak zorunda kalmaktadır. Ekonomik olanakları yetersiz öğrencilerin eğitim alma haklarını kullanmalarını sağlamak sosyal devlet olmanın ve toplumsal adalet ve fırsat eşitliği ilkelerinin temel gereklerindendir. Bunun için talep eden tüm öğrencilere her kademede, ama özellikle orta ve yükseköğretimde yurt olanağı sunmak sosyal devletin temel sorumluluğudur. Eğitim bir ayrıcalık değil, temel bir insan hakkıdır. Öğrencilerimizin insanca yaşayabilecekleri beslenme ve barınma hakkı, anayasal bir hak, kamusal bir sorumluluktur. 2023/2024 eğitim öğretim dönemi başında milyonlarca öğrenciyi etkileyen barınma sorunu, önceki yıllar ile karşılaştırılamaz boyutlara ulaşmıştır. Popülist politikalar sonucu üniversite sayılarının hızla arttığı ülkemizde, öğrenciler şehrin ekonomisi için bir müşteri değil, okuduğu süre boyunca şehrin bir parçası ve ülkenin geleceği olarak görülmeli ve barınma sorunlarına acilen çözüm bulunmalıdır.”

Editör: Yaren Karaaslan