Filistin-İsrail çatışması, bölgede uzun süredir devam ediyor. Filistin’in BM üyeliği, bu çatışmanın çözümüne yönelik önemli bir adım olarak görülürken Amerika Birleşik Devletleri (ABD) iki ülke için akan kanların durmasını sağlayabilecek kararı veto etti.

ABD barış istemiyor!

İsrail-Filistin savaşlarında ölü sayısı her geçen gün artarken iki ülkeyi barışın eşiğine getirecek BM üyeliğinin reddedilmesi tepki çekti. 7 Ekim 2023’ten bugüne kadar İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik sürdürdüğü saldırılarda 4 bin 710’u çocuk, 3 bin 160’ı kadın olmak üzere toplam 11 bin 500 kişi yaşamını yitirdi.

Barış çabaları sonuçsuz kaldı

Son yıllarda Gazze Şeridi’nde yaşanan çatışmalar sırasında birçok kez ateşkes girişimi oldu ancak taraflar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bir türlü istenilen sulh sağlanamadı.

ABD'nin parmağı büyük!

Özellikle ABD’nin son veto kararı, bu süreci bir kez daha sekteye uğrattı. ABD’nin vetosu, Filistin’in BM üyeliği yolunda attığı adımları durdururken uluslararası ilişkilerde yeni bir krizin habercisi oldu.

Ali Yerlikaya duyurdu: 1 Mayıs nedeniyle Taksim'de çıkan olaylarda 210 kişi gözaltına alındı! Ali Yerlikaya duyurdu: 1 Mayıs nedeniyle Taksim'de çıkan olaylarda 210 kişi gözaltına alındı!

Dünya ülkeleri ABD'yi eleştirdi

ABD’nin vetosu, Ortadoğu’da yaşanan çatışmaların gölgesinde, barış ve istikrar arayışına da darbe vurdu. Filistin yönetimi, ABD’nin bu kararını “diplomatik bir darbe” olarak nitelendirirken dünya genelindeki birçok ülke ve organizasyon bu vetoyu eleştirdi.

Filistin'i hangi ülkeler reddetti?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda daha önce Türkiye ile Yemen tarafından hazırlanan ve tüm üye devletlere "Kudüs'te diplomatik misyon kurmaktan kaçınma" çağrısı yapan karar tasarısına 128 ülke kabul oyu verirken 9 ülke ret, 35 ülke ise çekimser oy kullanmıştı.

Ret oyu veren ülkeler arasında ABD ve İsrail ile birlikte Palau, Guatemala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları ve Mikronezya bulunurken çekimser kalan ülkeler arasında ise Avustralya, Antigua-Barbuda, Arjantin, Benin, Butan, Bosna Hersek, Kanada, Hırvatistan, Çekya, Dominikler, Ekvator Ginesi, Fiji, Litvanya, Lesoto, Meksika, Panama, Paraguay, Filipinler, Polonya, Romanya, Ruanda, Solomon Adaları, Güney Sudan, Trinidad ve Tobago, Tuvalu, Uganda ve Vanuatu gibi ülkeler yer almıştı.

Diğer ülkeler kabul edecekti

Buna göre, Filistin'in BM üyeliğinin kabul edilmesinin önündeki en büyük engel ABD'nin İsrail'e karşı tutumu oldu. 

Kaynak: Haber Merkezi