DEVA Partili Şahin: “Güvenliğimizin teminatı polis teşkilatımızın her bir ferdi ve aileleri huzursuz ve mutsuz bir hayatın parçası haline getirildi”
DEVA Partisi Sözcüsü ve Ankara Milletvekili İdris Şahin, toplumun huzurunun teminatı olan emniyet teşkilatının huzurunu sağlama görevinin iktidarda olduğunu belirterek, “Ülke insanımız nasıl mutsuz ve gelecek kaygısı taşıyorsa güvenliğimizin teminatı polis teşkilatımızın her bir ferdi ve aileleri de ne yazık ki aynı huzursuz ve  mutsuz hayatın bir parçası haline getirildi. Polis huzur bulsun ki ülkemiz huzurlu olsun. Polis huzurlu olsun ki milletimiz güven ve mutluluk içinde yaşasın.” dedi. 

DEVA Partili İdris Şahin, Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 179’uncu yıldönümü ve Polis Haftası dolayısıyla TBMM’de basın toplantısı düzenledi. 

Yaklaşık 2 asırdır ülkenin huzuru ve güvenliğini sağlamayı, vatandaşların can ve mal güvenliği ile milletin bütünlüğünü korumayı amaçlayan Türk Polis Teşkilatı’nın ve canla başla görev yapan, huzurun teminatı polislerin Polis Haftasını kutlayan Şahin, polislerin yaşadığı sorunları dile getirdi. 

“Anayasal hak olan sendika hakkı polislere de verilmelidir”
Polislerin en temel sorunlarından birinin hak mücadelelerinde kendilerini savunacak bir sendikasının bulunmayışı olduğunu kaydeden Şahin, “Polisler, birçok Avrupa, Afrika ve Asya ülkelerinde olduğu gibi polis sendikasının kurulmasını istiyor. Kurulacak bu sendika grev ve toplu eylem hakkı verilmeden sadece toplu sözleşme masasında ve disiplin kurullarında polisleri temsil edecek, tek yetkili sendika olarak kurulabilir. Anayasal hak olan sendika hakkı polisimize de verilmelidir. Millet ve devlet olarak ne zaman bir sıkıntıya düşsek canını ortaya koyarak hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan polisimiz kendisine bir şey talep ettiğinde sahipsiz ve yalnız bırakılmaktadır. Bu sahipsizlik polislerimizin yaşadığı diğer sorunlarla ve eksiklikler de birleşerek maalesef intihar olaylarının da başlıca sebepleri arasında yer almaktadır.” diye konuştu.

Merakla beklenen Erdoğan-Özel görüşmesiyle ilgili AK Parti: ''En önemli gündem maddesi ekonomi'' Merakla beklenen Erdoğan-Özel görüşmesiyle ilgili AK Parti: ''En önemli gündem maddesi ekonomi''

“Son 5 yılda 450 polis intihar etti”;
Şahin, açıklamasında polis intiharlarına ilişkin rakamları da paylaştı. 2020’de 35, 2021’de 109, 2022’de ise 105 polisin çeşitli nedenlerle intihar ettiğini anımsatan DEVA Partisi Sözcüsü Şahin, 2023 yılında bu oranın azaldığını, 2024 yılının ocak ayında ise 4 polisin intihar ettiğini kaydetti. Basına yansıyan rakamlara göre son 5 yılda 450, son 20 yılda ise binin üzerinde polis intiharı olduğu görüldüğünü ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Şeffaf ve hesap verilebilir anlayıştan uzak olan iktidar, her alanda olduğu gibi maalesef İçişleri Bakanlığında da resmi ve gerçek sayıları kamuoyuyla paylaşmamaktadır. Bu intiharların temel sebebi hiç şüphesiz mesleğin getirdiği zorluk, adaletsizlik, başarının ödüllendirilmemesi, iş yükü ve değersizlik hissidir. Yine personel alımında adil davranılmayarak personel kaynağının referanslı personelden seçilmesi de sorunlu bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Atama ve terfilerde de başarı ve liyakat kriterleri dikkate alınmamaktadır. 

“Polislerimiz insanlık dışı çalışma sistemlerinde görev yapmaya zorlanıyor”
Terfi sisteminin adil olmaması ve objektif kriterlere göre belirlenmemesi, yargı kararlarıyla da gün yüzüne çıkmıştır. Polislerimizin düzenli bir çalışma sistemleri yoktur. İnsanlık dışı çalışma sistemlerinde görev yapmaya zorlanmakta ve ‘ikinci bir emre kadar’ denilerek sınırsız şekilde amirin inisiyatifine bırakılıp keyfi fazla çalışmaya maruz kalmaktadır. Polislerimizin beden yükü ortadayken tüm bu yapılanlara karşı ek mesai ücretleri de yoktur. Bayramlarda ve diğer tatil günlerinde polis memurları 24 saat esaslı çalışmalarından dolayı görev başındadır. Tatil günlerindeki çalışmaları yıllık iznine eklenmeli diğer günlerdeki fazla çalışmaları içinde saatlik ek mesai ücretleri ödenmelidir. Aynı durum rütbeli polislerimiz için de geçerlidir. Emniyet görevlilerimiz ne yazık ki harcadıkları emek ve gösterdikleri fedakarlığın karşılığında adaletli bir ücreti alamamaktadır. Bunun sonucu olarak polislerimiz diğer memurlarımız gibi hayat pahalılığı dolayısıyla büyükşehirlere  atanmak istememektedir. Zira ev kiraları hepimizin malumu olduğu üzere, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak kaydıyla bir devlet memurunun maaşının yarısından fazladır. Yine bu hususta Emniyet teşkilatımıza ait lojmanlar ülke genelinde sayıca yetersiz kalmakta, var olanlar da bakımsız durumdadır.”

“Polis huzur bulsun ki ülkemiz huzurlu olsun”
DEVA Partili İdris Şahin, maddi olarak zayıf bırakılan polislerin mesai mefhumu düzenli olmadığı için aile içi huzurlarının da kalmadığına dikkat çekti. Yaşadıkları baskı ve mobbing dolayısıyla polislerde aile içi şiddet olaylarının arttığını vurgulayan Şahin, bu meslek grubunda boşanma vakalarının da diğer mesleklere göre yüksek olduğunu belirtti. Polislerin şark görevlerinin de başlı başına bir sorun olduğunu sözlerine ekleyen Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yaşanan tüm olumsuzluklar silsile ile vatandaşa yansımaktadır. Toplumun huzurunun bekçiliğini yapan toplamda 350 bin civarında sayıya ulaşan polislerimizin huzurunu sağlamak elbette iktidarın görevi. Ülke insanımız nasıl mutsuz ve gelecek kaygısı taşıyorsa güvenliğimizin teminatı polis teşkilatımızın her bir ferdi ve aileleri de aynı huzursuz ve  mutsuz hayatın bir parçası haline getirildi. Polis huzur bulsun ki ülkemiz huzurlu olsun. Polis huzurlu olsun ki milletimiz güven ve mutluluk içinde yaşasın. Biz de DEVA Partisi olarak sizlerin huzurunda Milletin Meclisinden iktidara soruyoruz: Bunca sahipsizliğine, yalnızlığına, maddi ve manevi yoksunluğa rağmen fedakârca görev yapan polisimizle nasıl helalleşecek, onlardan daha iyi bir hizmeti nasıl bekleyeceksiniz? Polisimizi mutlu etmeden, güvenlik hizmetlerinin sunumunda kalite ve etkinliği nasıl artıracak, güvenlik birimlerinin kapasitesini nasıl güçlendirileceksiniz? Polisimizi mutlu etmeden, asayiş suçlarıyla mücadelede etkinliği nasıl artıracak, ülke genelinde huzur ve güvenlik ortamına nasıl katkı sağlanacaksınız? Polisimizi mutlu etmeden terörle etkin bir şekilde mücadeleye çok boyutlu ve bütüncül bir bakış açısıyla nasıl devam edeceksiniz? Polisimizi mutlu etmeden, uyuşturucuyla mücadele kapasitesi nasıl artıracaksınız? Çalışma şartlarının iyileştiği, hak ve kazanımlarının arttığı, milletimizin göz bebeği polisimizin, mutlu ve huzurlu bir ortamda yaşadığı günlere kavuşmak dileğiyle, ‘herkesin vicdanı kendi polisidir’ diyen kıymetli teşkilatımızın Polis Haftası’nı bir kez daha kutluyorum.”

Kaynak: BÜLTEN