Savcılar, dün ABD'deki duruşmasında, Sam Bankman Fried'in şu anda iflas etmiş olan kripto para ticareti şirketi FTX'in müşterilerinden sekiz milyar dolar çalmaktan suçlu bulunması durumunda 40 ila 50 yıl arasında hapis cezası alması gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz Kasım ayında bir jüri, 32 yaşındaki Bankman-Fried'ı yedi ayrı dolandırıcılık ve komplo suçlamasıyla suçladı

DEM Parti İl Başkanlığı'na arama operasyonu: Tekik gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı DEM Parti İl Başkanlığı'na arama operasyonu: Tekik gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı

Federal savcılar, Manhattan'da, savaşın harap ettiği ve istikrarsız ülkelerden gelen insanlar da dahil olmak üzere "binlerce sıradan insanın" paralarını idare etme konusunda kripto para birimi ticaret şirketi FTX'e güvendiğini belirtti.

Savcılar bir ceza muhtırasında, "Şimdiye kadar Bankman-Fried, yaptığının yanlış olduğunu kabul etmeyi reddediyor. Geçtiğimiz birkaç yıldaki hayatı açgözlülük, benzeri görülmemiş bir kibir, hırs ve başkalarının parasıyla kumar oynamakla geçti." ifadesini kullandı.

Savcılar, FTX yatırımcıları ve Alameda'ya kredi verenlerin uğradığı zararlardan dolayı kendisine 11 milyar dolar para cezası vermek istiyor.

Milyarderin eski avukatı Mark Mukasey, ABD Bölge Hakimi Lewis Kaplan'a beş buçuk ila altı buçuk yıl hapis cezasının uygun olacağını söyledi

FTX temsilcilerinin paralarının çoğunu geri alacağını ve Bankman Fried'in hırsızlık yapma niyetinde olmadığını söyledi.

ABD Bölge Hakimi Lewis Kaplan'ın 28 Mart yani bugün Manhattan Federal Mahkemesi'nde Bankman-Fried'a 25 yıl hapis cezası verdi. Sanık, mahkumiyetine ve cezasına itiraz etmeyi planlıyor.

SAM BANKMAN-FRİED KİMDİR

SBF baş harfleriyle de bilinen Sam Bankman-Fried (6 Mart 1992 doğumlu), Amerikalı bir işadamı, yatırımcı ve eski milyarderdir. ABD merkezli bir kripto para borsası olan FTX'in kurucusu ve eski CEO'su olduğu gibi, aynı zamanda bir kripto para ticaret şirketi olan Alameda Research'ün de sahibidir.

FTX, 2022 yılının sonlarında, orijinal kripto para birimi FTT'nin çökmesine yol açan bir mali kriz yaşadı. Kriz sırasında Bankman-Fried, Alameda Research'teki faaliyetlerini sonlandıracağını duyurdu ve iflas başvurusunda bulunan FTX'in CEO'luğundan istifa etti.

Bankman Fried'in serveti zirve noktasında net değeri 26 milyar dolardı ve Ekim 2022 itibarıyla servetinin net değerinin 10,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu

Ancak, 8 Kasım 2022'de FTX'in ödeme gücü krizinin ortasında, net değeri bir günde %94'lük bir düşüşle 991,5 milyon dolara düştü. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre bu, endeks tarihindeki en büyük tek günlük düşüş oldu.

11 Kasım 2022'de Bloomberg Milyarderler Endeksi, Bankman Fried'in artık zengin olmadığını ve milyarderler listesinde yer almadığını değerlendirdi. Servetinin kaybını tarihteki servet kaybındaki en büyük olaylardan biri olarak nitelendirdi.

Kaynak: Haber Merkezi