Ekonomi dersi almamış olmasına rağmen, psikolojik temelli bir alanı öncülük eden ve 2002'de ekonomi alanında Nobel Ödülü kazanan Prof. Daniel Kahneman, 90 yaşında hayatını kaybetti. 

Nobel Daniel

Bakan Mehmet Ersoy ve Yunan mevkidaşı, "Romeo ve Juliet" oyununu izledi! Bakan Mehmet Ersoy ve Yunan mevkidaşı, "Romeo ve Juliet" oyununu izledi!

Daniel Kahneman kimdir?

1934 yılında Tel Aviv'de doğan Prof. Kahneman, Kudüs İbrani Üniversitesi'nin psikoloji ve matematik bölümlerinden mezun oldu. Psikoloji alanında doktorasını Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de tamamladı. 1961'den 1978'e kadar İbrani Üniversitesi'nde ders verdi ve bu süre zarfında profesörlük unvanını elde etti. Emekli olduktan sonra Princeton Üniversitesi'nde ders verdi. Prof. Amos Tversky ile yaptığı çalışmalar nedeniyle 2002 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldü. Belirsizlik zamanlarında karar verme konusundaki çalışmaları nedeniyle Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan ikinci psikolog oldu. Tversky ile birlikte geliştirdiği Beklenti Teorisi, kayıptan kaçınmanın bizi kazanç sevgisinden daha fazla motive ettiğini göstererek ekonomideki rasyonel modele meydan okudu. 2007'de "Money" dergisine verdiği röportajda Kahneman: "Ekonomistler insanların rasyonel olduğunu düşünüyor. İnsanların ne yapması gerektiğini düşünüyorlar. Psikologlar onların gerçekte ne yaptığını inceliyor." ifadelerini kullanmıştı. 

Kaynak: Oda TV