Doğu Akdeniz'de sular giderek ısınırken, iki ülkenin siyasetçileri birbirlerini neredeyse bir kaşık suda boğmaya hazırken, Ege'nin iki yakasından savaş çığlıkları yükselirken, İzmir'in siyah beyazlı kulübü Büyük Altay,  bir kez daha büyüklüğünü gösterdi. 

Siyah-beyazlıların sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Geçmişte İzmir sokaklarında yaşayan dost kulübümüz Panionios'un 130. kuruluş yıl dönümünü kutlarız. Ege'nin karşı yakasında İzmir kültürünü yaşatan kardeşlerimize nice yıllar dileriz" ifadelerine yer verildi.

1890'da İzmir'de kurulan Panionios, 1910'da kapılarını açan Alsancak Stadı'nın ilk ev sahibi olup Kurtuluş Savaşı sonrası Atina'da Nea Smyrni (Yeni İzmir) adı verilen bölgeye taşınmıştı.

İki kulüp arasındaki dostluk bundan 10 yıl önce Altay Master Takımı ile Panianios Master Takımı arasında Altay Alsancak Stadı'nda oynanan müsabaka ile yıllar sonra tekrar pekiştirilmişti.

Siyah beyazlı kulübün o dönemki Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Taşpınar ile Panianios Kulübü Başkanı birbirlerine plaket vermişlerdi. 

Altay 1946 yılında Panionios ile bir dostluk maçı oynarken, iki  kez de 1971'de Balkan Kupası'nda karşı karşıya geldi. O dönem Altay Alsancak'taki maçı 2-1 kazanıp, Yunanistan'da 1-0 yenilmişti.

 

Bugün adı artık Altay’la özdeşleşmiş olan Alsancak Stadı’nın bulunduğu yer, Mütareke yıllarında Rumların ekibi Panionios’e aitti.11 Bu saha uzun yıllar İzmir’deki bütün spor kulüplerine hizmet etmişti. Altay Kulübü kurulduğu dönemde kazandığı birçok zaferi bu sahada elde etmişti. Apollon, Garibaldi Pelops, Panionios, Apollon, İskos, Karavokiri, Midilli Karması, Vanders, gibi takımlara karşı mücadele eden Altay'ın savaş yıllarında en önemli rakipleri ve aynı zamanda dostlarından biri Panionios olmuştu.

COCALİC DE TAMAM

Öte yandan Altay Akhisarspor'dan sözleşmesini feshederek ayrılan Boşnak stoper Edin Cocalic'in de işini bitirdi.

İzmir ekibiyle el sıkışan 32 yaşındaki usta savunmacı, siyah-beyazlı kulübün 17'nci transferi oldu. Gençer'in sakatlanması ve Abdülhamit'in takımdan ayrılmasının ardından stoper arayışlarına hız veren Altay, Cocalic transferiyle savunmadaki sorunu büyük ölçüde çözdü. 
 

Editör: TE Bilişim