Uzmanlar, Japonya'da nadir ancak tehlikeli bir bakteriyel enfeksiyonun rekor bir hızla yayıldığını ve yetkililerin nedenini belirlemede zorlandığını söyledi. 2024 yılındaki vaka sayısının geçen yılın rekor sayılarını aşması beklenirken, endişe, Japonya'da son derece virulent ve bulaşıcı unsurların varlığının onaylanmasının ardından en şiddetli ve potansiyel olarak ölümcül grup A streptokok hastalığı olan streptokok toksik şok sendromunun (STSS) yayılmaya devam edeceğine yönelik büyüyor.

Ulusal Enfeksiyöz Hastalıklar Enstitüsü (NIID) şunları söyledi: "Streptokok'un fulminan (şiddetli ve aniden ortaya çıkan) formlarının mekanizmaları hakkında hala birçok bilinmeyen faktör var ve bunları açıklayabilecek bir aşamada değiliz."

NIID tarafından açıklanan geçici rakamlara göre, geçen yıl STSS olan 941 vaka bildirildi. 2024 yılının ilk iki ayında, 378 vaka kaydedildi ve enfeksiyonlar Japonya'nın 47 prefektörlüğünün hepsinde tespit edildi.

Tokyo'daki işe gidenler, Covid'den sonra 1.5 milyon kişinin rehavet içinde yaşadığını söylüyor. Daha büyük risk altındaki yaşlı insanlar düşünülse de, grup A 50 yaşın altındaki hastalar arasında daha fazla ölüme neden oluyor. Asahi Shimbun gazetesinin bildirdiğine göre, 2023 yılının Temmuz ve Aralık ayları arasında STSS teşhisi konulan 50 yaşın altındaki 65 kişiden yaklaşık üçte biri, yani 21'i öldü. STSS'nin çoğu, streptokokus pyogenes adı verilen bir bakteriden kaynaklanır. Daha yaygın olarak strep A olarak bilinen bu bakteri, özellikle 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerde, ciddi hastalıklar, sağlık komplikasyonları ve ölüme neden olabilir.

Dera'da Esad'a bağlı yerel gruplar arasında çatışma: 17 ölü! Dera'da Esad'a bağlı yerel gruplar arasında çatışma: 17 ölü!

Daha yaşlı insanlar soğuk benzeri semptomlar yaşayabilir, ancak nadir durumlarda semptomlar strep boğazı, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjite kadar kötüleşebilir. En ciddi vakalarda, organ yetmezliğine ve nekroza yol açabilir.

Bazı uzmanlar, geçen yılki hızlı vaka artışının, koronavirüs pandemisi sırasında uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasıyla bağlantılı olduğunu düşünüyor. Mayıs 2023'te hükümet, Covid-19'ün statüsünü tüberküloz ve Sars'ı içeren ikinci sınıf olarak sınıflandırdı ve mevsimsel griple yasal olarak eşit bir seviyeye koydu. Bu değişiklik, yerel makamların enfekte olan insanlara işe gelmemelerini veya hastaneye yatırılmalarını önermelerine artık izin vermedi. Bu hareket ayrıca, Covid-19 ölümlerinin nispeten düşük kalmasına katkıda bulunan yaygın maske takma, el temizleme ve "üç C'den" kaçınma alışkanlığının olduğu bir ülkede insanların dikkatini azalttı. Japonya'da yaklaşık 73.000 Covid-19 ölümü kaydedilirken, nüfusu Japonya'nın yarısından biraz fazla olan İngiltere'de 220.000'den fazla Covid-19 ölümü kaydedildi.

Tokyo Tıp Üniversitesi'nin enfeksiyon hastalıkları profesörü Ken Kikuchi, bu yılın şiddetli invaziv streptokok enfeksiyonu vakalarındaki dramatik artıştan "çok endişeli" olduğunu belirtiyor. Kikuchi, Covid-19'ün yeniden sınıflandırılmasının streptokokus pyogenes enfeksiyonlarının artışının en önemli faktörü olduğunu düşünüyor. 

Kaynak: Haber Merkezi