2023 yılındaki seyahat trendlerini ortaya koyan , en çok aranan rotalar, yurt içi ve yurt dışındaki seyahat trendleri, en ucuz ve en yüksek bilet fiyatları hakkında ilgi çeken sonuçları seyahat severlerle paylaştı.

EN TANINAN ROTALAR BİR KERE DAHA OTOBÜSTE İSTANBUL-ANKARA, UÇAKTA İSTANBUL- İZMİR OLDU

Bu yıl otobüs seyahatlerinde en çok aranan rotalar İstanbul-Ankara olurken, yurt içi uçuşlarda ise; İstanbul-İzmir oldu. Yurt dışı uçuşlarda sırasıyla Adana, İstanbul ve Ankara’dan yapılan Lefkoşa (KKTC) varışlı uçuşlar birinci 3’te yer alırken, KKTC harici ülkelere yapılan uçuşlarda en çok aranan rotalar İstanbul-Bakü ve Ankara-Bakü oldu.

Buğra Gökçe'nin yeni dönemdeki rotası yeniden İstanbul! İPA ona emanet! Buğra Gökçe'nin yeni dönemdeki rotası yeniden İstanbul! İPA ona emanet!

2023 yılında evvelki yıllardan farklı olarak, arama oranları artan rotalarda farklı bir tablo gözlemlendi. 6 Şubat 2023’te yaşanan zelzele felaketi nedeniyle İstanbul-Hatay ve Ankara-Hatay rotalarında yapılan otobüs bileti aramalarında, 2022’ye nazaran büyük bir artış gerçekleşti. Uçak seyahatlerinde ise en yüksek arama artışları, yurt içinde Diyarbakır-Bursa, yurt dışında ise Aşkabat-İstanbul rotalarında gözlendi.

YURT DIŞI OTOBÜS SEYAHATİ TERCİHLERİNDE EN ÇOK İSTANBUL-SOFYA ARANDI

50’den fazla ülkede şehirlerarası ve memleketler arası otobüs bileti satışlarına aracılık eden , 2023 bülteninde memleketler arası rotalara ait de ilgi alımlı bilgiler sundu.

Türkiye’den yurt dışına en fazla otobüs bileti araması yaptığı rotalar İstanbul-Sofya, İstanbul-Selanik ve İstanbul-Batum olurken, Türkiye harici şehirlerarası rotalarda ise Sofya-Varna (Bulgaristan), Madrid-Barselona (İspanya) ve Batum-Tiflis (Gürcistan) en fazla arama yapılan rotalar oldu. Türkiye harici ülkeler ortası otobüs seferlerinde ise  kullanıcıları açısından en tanınan rotalar Sofya (Bulgaristan) - Selanik (Yunanistan), Paris (Fransa) - Lizbon (Portekiz) ve Tiflis (Gürcistan) - Bakü (Azerbaycan) oldu.

Satılan yurt içi otobüs biletleri 10 TL ile 1.700 TL, yurt dışı otobüs biletleri, 130 TL ile 7 bin 500 TL, yurt içi uçak biletleri 193 TL ile 6.099 TL, yurt dışı uçak biletleri ise 277 TL ile 140.066 TL ortasında değişti.

OTOBÜS YOLCUSU YÜZDE 18 ARTTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı istatistiklerine nazaran 2023 yılında tarifeli ve tarifesiz otobüs seferlerinde, 143 milyon kayıtlı yolcunun taşındığı, böylelikle otobüs dalında kayıtlı yolcu sayısındaki yıllık artışın yüzde 18 olarak gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı.

İstatistiklere nazaran; en yüksek aylık yurt içi uçak yolcusu sayısı 4 milyon 658 bin 745 ile ağustos ayında, en düşük yurt içi uçak yolcusu sayısı ise 2 milyon 806 bin 374 ile şubat ayında gerçekleşti. Otobüs kesiminde en fazla kayıtlı bilet 19 milyon 280 bin 265 adet ile eylül ayında, en düşük kayıtlı bilet ise 7 milyon 319 bin 729 adet ile mart ayında satıldı.

YURT DIŞI YOLCU SAYISINDA REKOR

DHMİ tarafından yapılan ölçümlere nazaran, 2023 yılının birinci 11 ayında 42,2 milyon kişi yurt içinde uçakla seyahat etti. Yıl toplamında 45,5 milyona ulaşması beklenen 2023 yılındaki yurt içi uçak yolcusu sayısı, 2022 yılındaki 39,3 milyonluk sayının üzerine çıktı. Fakat 2018’deki 56,5 milyonluk rekor yolcu sayısına ulaşamadı.

VİZESİZ GİDİLEN ÜLKELERE İLGİ ARTIYOR

Türk vatandaşlarının vize müracaatlarına aldıkları ret oranlarındaki artış nedeniyle, yurt dışı uçak biletlerinde vizesiz gidilen ülkelere olan ilgi arttı.

Uçak bileti aramalarında birinci sırada yer alan Lefkoşa (KKTC) ve Bakü’nün (Azerbaycan) akabinde Batum (Gürcistan), Tahran (İran), Belgrad.

Kaynak: BÜLTEN