Afrika'dan yola çıkan çöl tozu Türkiye'ye geliyor. Bugünden itibaren yurdumuza gelen çöl tozunun etkisinin hafta sonuna kadar devam edeceği bildirildi. Özellikle Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara'da çöl tozunun etkili olacağı konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, çöl tozlarının perşembe gününden itibaren etkili olmasını beklediklerini duyurarak düşen hava kalitesi konusunda da uyardı. 

'Kemalizm virüstür' diyen Selman Öğüt'ü sessiz sedasız rektörlükten sildiler! 'Kemalizm virüstür' diyen Selman Öğüt'ü sessiz sedasız rektörlükten sildiler!

Ne zaman etkili olacak 

Türkiye'nin batısından etkili olmaya başlayacak olan çöl tozu, perşembe tüm Türkiye'de etkisini gösterecek. Cumadan itibaren etkisini kaybedecek çöl tozu hafta sonuyla birlikte ülkemizi terk edecek.

Çöl Tozu Nedir?

Çöl tozu, çoğunlukla Sahra Çölü'nden gelen ve rüzgarlar tarafından taşınan ince toz partiküllerinden oluşan bir hava kirliliği türüdür. Bu tozlar, genellikle kum, kireçtaşı, kil ve diğer minerallerden oluşur ve genellikle kum fırtınaları veya diğer doğal olaylar sonucunda atmosfere karışır. Özellikle Sahra Çölü'nden başlayarak rüzgarlar aracılığıyla taşınırken, uzak mesafelere kadar yayılabilirler.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke, zaman zaman çöl tozlarının etkisini hisseder ve gerekli önlemleri alır. Özellikle meteorolojik uyarılar ve hava kalitesi bildirimleri, halkın bu tür durumlara karşı bilinçli olmasını sağlar ve olası sağlık risklerine karşı tedbir alınmasını teşvik eder.

Kaynak: Haber Merkezi