Kozmetik sektörünün pandemiden olumsuz etkilendiğini dile getiren Kahrıman, ‘’Salgın sebebiyle uygulanan karantina, sınırların kapanması ve normal hayatın yavaşlaması, kozmetik sektörünü doğrudan etkiledi. Üreticiler bu dönemde hijyen ve temizlik malzemeleri üretimine yönelerek krizi aşmayı başardı. Vakaların ülkemizde görüldüğü ilk günlerde bir panik havası oluştu. İnsanlarımız temel gıda ve hijyen malzemelerine yöneldi. ‘’ dedi. 

4.Uluslararası Kozmetik Kongresi’ni 4-5 Aralık’ta online olarak yapacaklarını duyuran Kahrıman, bu yıl kongrenin temasının ‘’Etnokozmetik’’ olduğunu söyledi. 

Toplumların güzellik ile olan ilişkisini Etnokozmetik olarak tanımlayan Kahrıman, ‘’Örneğin kına, dövme, beyaz ten, sarı saçlar, sürme gibi bir sürü kavram farklı toplumların güzellik tanımlarını göstermektedir. Bunların her biri Etnokozmetik örneklerdir. Ya da elma yemenin insanı güzelleştirdiğine inanmak da Etnokozmetik bir inançtır. Peri kızı ve cadı gibi kavramlar, güzellik ve çirkinliği tanımlayan etnokozmetik tanımlardır. Ay yüzlü, gümüş saçlı gibi tanımlar Etnokozmetik tanımlara verilebilecek diğer örneklerdir ‘’dedi. 

IVA NATURA’nın Anadolu’nun yerleşimden uzak, korunaklı doğal ortamlarında yetiştirilmiş, bitki özleri ve yağları ile hazırlanan Yüz, saç, vücut, hijyen ürünleri, bebek bakımı, erkek cilt bakımı, bitki özleri ile hazırlandığından bahseden Kahrıman, yenilikçi yaklaşım ile ürün formülasyonları geliştirmekte ve kozmetik sektörüne sağlıklı, doğal, organik ve etkili ürünler sunduklarını söyledi. 

İndirimli kozmetik ürünlere dikkat çekilen sohbette, "İndirimler güzel ancak her indirimli ürünü fırsat bilerek tüketmemek lazım. Çünkü raf ömrü yaklaşan ürünlerde bu tarz indirimler mümkün" olmadığının altı çizildi.

Kullanılan bir ürünün organik olup olmadığını, ürünün üzerindeki sertifikaya bakarak anlaşılabileceğini belirten Kahrıman, ‘’artık tüketici organik kozmetiğin nasıl olması gerektiğini ve "olması gerektiğinin" bilincine varmış durumda’’ dedi.

Yılda ortalama %7,14 büyüme gösteren kozmetik sektöründe tüketici alışkanlıklarının değişmesi, çevresel faktörler, sürdürülebilirlik ve sağlık sorunları minimalist yaklaşımı gündeme getiriyor. Ürünlerin arkasında yatan fikir, minimalist, doğal, olabildiğince organik cilt bakım ürünleri olmasının yanı sıra, vegan, hayvanlar üzerinde test edilmemiş olması ve geri dönüşümlü ambalajlarla sunulmasıdır. Hem gezegenimize hem de bedenimize, özellikle cildin yaşamasına, nefes almasına ve yaş almasına saygılı ürünler verebilmek. 

Organik sertifikalı ürünler;

• En az %95 oranında doğal içerikli olmak zorundadır
• Bitkisel bileşenlerin en az %95’i ve
• Toplam bileşenlerin en az %10’u organik olmak zorundadır.
Organik ürünler;
• Ecocert tarafından verilen Cosmébio logosu ve sertifikasına sahiptir.
• Maksimum seviyede doğal ve organik malzeme içerir.
• Paraben veya fenoksietanol içermez.
• Silikon veya GMO (Genetik Olarak Değiştirilmiş Organizmalar) içermez.
• Sentetik renklendirici veya koku içermez.
• Hayvanlar üzerinde test edilmemiştir.
• %100 doğal kokulardan oluşur.
• Kutu ve şişeler %100’ü geri dönüşümlüdür.

Bitkilerin kozmetik sektöründeki yeri ve değerinin aktarılmasını amaçlayan IVA NATURA ORGANİK KOZMETİK KISA FİLM YARIŞMASI’nın bu yıl 3. sünü düzenleyeceklerini dile getiren Kahrıman, ‘’Hepimiz uzman olduğumuz alanlardaki tecrübelerimizi birleştirerek, kozmetik sektöründe sürdürülebilirliği sağlamaya katkıda bulunmak istedik. Anadolu kültürünü ve bu kültürün kozmetik sektöründeki değerini gelecek kuşaklara aktarmak konusunda kendimizi sorumlu hissediyoruz. Doğa dostu tarımın devamlılığını sağlayacak projelere destek olarak, biyolojik çeşitliliği vurgulayarak, kozmetik sektörüne katkı koyabilecek ve kültürel değerlerin korunmasına destek olabilecek sanatsal çalışmalara dikkat çekmek istiyoruz.’’ Dedi. 

Levent Kahrıman, IVA NATURA markası ile, bitkileri yetiştirerek, özlerini çıkarıp kaliteli kozmetik ürün formülasyonları ile dünya pazarına sunan bir isim. Çocukluk yıllarını geçirdiği doğanın içinden, aldığı kimya eğitimi ile hayalini kurduğu doğal ve sağlıklı kozmetik ürünlerine uzanan hikayesinde hayalin hayata getirmeye devam ediyor.

 

Editör: TE Bilişim