Türk Hava Yolları (THY), küresel sivil havacılık sektöründeki konumunu güçlendirmek üzere önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl 350 uçak siparişi veren THY, İngiliz motor şirketi Rolls Royce ile iş birliği yaparak filosundaki Airbus A350 uçaklarının motor bakım hizmeti ve yedek motor temini konusunda anlaşmaya varacak. Bu anlaşma Türkiye'nin küresel havacılık sektöründeki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor. Anlaşmanın 28 Nisan'da İstanbul'da düzenlenecek bir törenle imzalanması planlanıyor. THY'nin bu anlaşma kapsamında 30 Türk firmasını dahil ettiği belirtiliyor.

1 Mayıs nerede kutlanacak? İl il 1 Mayıs’ın kutlanacağı alanlar 1 Mayıs nerede kutlanacak? İl il 1 Mayıs’ın kutlanacağı alanlar

THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, yapılan anlaşmanın önemine vurgu yaparak, üretimin Türkiye'ye getirilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Anlaşma kapsamında Türkiye ve İngiltere'nin Ticaret, Sanayi ve Teknoloji ile Hazine ve Maliye Bakanları'nın katılımıyla bir imza töreni düzenleneceği bildirildi. Ayrıca, THY'nin Airbus ve Rolls Royce arasında üçlü bir komite kuracağı ve bu komitenin anlaşmanın üretim sahalarına yansımasını takip edeceği ifade edildi.

THY'nin 2023 bilançosunu açıkladığı bir basın toplantısında konuşan Ahmet Bolat, Türk sivil havacılık sanayisinin başarılarına dikkat çekerek, Türk firmalarının daha fazla parça üreteceğini ve küresel havacılık sanayi pastasındaki paylarını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Bolat, 2023 yılında THY'nin 46 uçak teslim aldığını ve filosundaki uçak sayısının 449'a çıktığını açıkladı. Gelecek hedeflerine değinen Bolat, 2033 yılında 800 uçağı aşan bir filoya sahip olmayı hedeflediklerini ifade etti.

THY'nin 2023 yılında elde ettiği esas faaliyet karının 2,9 milyar dolar olduğunu belirten Bolat, şirketin toplam karının ise 6 milyar doları bulduğunu açıkladı. Ayrıca, THY'nin Türkiye'ye 16,3 milyar dolarlık ihracat geliri kazandırdığı ve Türkiye ekonomisine 8,1 milyar dolarlık net döviz katkısı sağladığı ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi