Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 

21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle pek çok toplumda 21 Mart uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilir.

21 Mart, kuzey yarımkürede antik döneme dair mitolojide, karanlık-aydınlık, yaz-kış, yeni-eski, doğum-ölüm, kıtlık-bolluk çatışması ekseninde Babilde Akitu, Anadolu'da Prulliyas ile ölüp-dirilen tanrılar adına düzenlenen festivaller ile kutlandı. Baharın gelişi; felsefe, edebiyat, müzik, itikat, spor, yemek, oyun, giysi, gravür ve resim alanlarında yaratıcılığı olan bir ritüeldir. Bu ritüeller geçmişte petrogliflere de (taş üzerine yapılan oyma) yansıdı. Bugün bile bu ritüellerden bazı izleri görmek mümkün.

ÖZEL BİR ETKİNLİK... 

Baharı karşılarken, farklı mitolojilerde doğa, uyanış, şenlik kavramlarının nasıl ele alındığını çok değerli hocalardan öğrenmek için özel bir etkinlik yapılacak. 21 Mart Perşembe günü saat 14.30’da Aziz Vukolos Kültür Merkezi’ndeki düzenlenecek etkinliğin moderatörlüğünü ben yapacağım. Etkinlikte yazar Gülşah Elikbank, Prof. Dr. Akın Ersoy, Prof. Dr. Pınar Fedakar ve Doç.Dr. Yasemin Polat yer alacak. Herkese açık ve ücretsiz olan etkinlikte müzisyen Alişan Özaydın da iki şarkılık performansıyla güne eşlik edecek.

Etkinliğe katılan isimler alanında uzman ve yaptıkları çalışmalarla tanınmış isimler. Bu nedenle ben dahil katılımcılar konuyla ilgili pek çok farklı bilgiye ulaşacak.

BİRBİRİNDEN ÖZEL İSİMLER...

Geçtiğimiz yıl Mitoloji Film Festivali’ni başlatan ve direktörlüğünü yürüten yazar Gülşah Elikbank, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İletişim fakültesinde, yüksek lisans eğitimini ise Marmara Üniversitesinde Yönetim ve Çalışma Psikolojisi bölümünde tamamladı. Kurumsal hayattan ayrıldıktan sonra Elikbank, çocuklar ve yetişkinler için toplam 11 kitap yazdı.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü’nde öğretim üyesi Prof. Dr. Akın Ersoy, arkeolojiyle ilgili 40 kitaba imza attı, pek çok makalesi yayımlandı. Biz kendisini daha çok Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı olarak tanıyoruz.

Türk Folklorü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Fedakar da Türk Dünyası üzerine yaptığı araştırmalarla biliniyor. Türk Mitoloji ile ilgili eğitimler veren dil bilimci Fedakar, çocuk oyunları, oyuncaklar ve masal anlatıcılığı üzerine de çalışmalar yapmış, projeler üretmiş.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde öğretim üyesi Doç.Dr. Yasemin Polat özellikle Roma döneminin yaşam biçimini, yerleşim alanlarını anlattığı bilimsel çalışmalarıyla tanınıyor. 

Anlayacağınız ekip sağlam.

21 Mart aynı zamanda 1999 yılında UNESCO tarafından "farkındalık yaratmak ve ulusal, evrensel, bölgesel şiir hareketlerine taze bir enerji sağlamak" için Dünya Şiir Günü ilan edildi.  Ve Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü ve Dünya Ormancılık Haftası’nın başlangıç günü olarak da kutlanıyor… Şiir, sağlık, orman ve yeniden uyanış… Farkındalık yaratmak için ne güzel konular.

Umarım bu bahar ülke olarak büyük bir uyanış gerçekleştiririz… Ve bunu halkı her türlü sömürenlere, üzerinden kendi menfaatlerini gerçekleştirenlere rağmen yaparız…

O zaman sevgili okur Cahit Sıtkı Tarancı’nın Bahar Geliyor şiirini anımsayarak bu yazıyı tamamlayalım.

"Damlardaki kar, saçaklardaki buz,

Kanı kaynayan suya dar geliyor.

Haberin var mı oluklardan? 

Akan su sesinde bahar geliyor."